Миноксидил

Миноксидил  е първото вещество, одобрено от Американската Агенция за храните и лекарствата за третиране на андрогенна алопеция (наследствен косопад при мъжете) и все още е най-познатото и широкоизползваното. Преди да се прилага като средство против косопад, Миноксидил се е приемал за лечение на високо кръвно налягане. Учените открили интересен страничен ефект: растеж на коса. От тогава хиляди изследвания са доказали, че Миноксидил възстановява растежа на косата по темето. Миноксидил дава много добри резултати при спирането на косопада и поникването на нова коса, с минимални странични ефекти.

Според изследване, проведено от Pharmacia and Upjohn, 26% от мъжете на възраст между 18 и 49 години са отчели  умерен до силен растеж след четири месеца третиране  с Миноксидил. Други 33% са отбелязали известен растеж. Почти 20% от жените на възраст между 18 и 45 години са забелязали умерен растеж, а 40% – известен растеж. Като в тези данни не са отчетени съсвем тънките косъмчета, наподобяващи мъх.

Не всички продукти с Миноксидил са еднакво ефективни. Маслоразтворимата молекула Миноксидил, която се използва в някои продукти може да предизвика омазняване и раздразнение. Това може да се избегне като се използва Миноксидил сулфат, който е водноразтворим и затова не изисква висока концентрация на пропилен гликол или алкохол. В този случай за разреждане се използват билкови екстракти, които не дразнят кожата, а напротив- подобряват състоянието на скалпа. По време на процеса на смесване сулфатният йон се разделя, като оставя Миноксидил с висока чистота.

Обикновено растеж на коса се забелязва след поне 4-5 месеца употреба на продукт с Миноксидил като при различните случаи ефектът е налице след различен период на третиране. Колкото по-рано започнете третирането, толкова по-добри изгледи имате да овладеете косопада и да възстановите опадалата коса.

Остави коменатар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>