Медни пептиди

Медните пептиди са групи аминокиселини, които имат широко приложение. Те действат като като защитни и противовъзпaлителни средства, които намаляват вредата от окисляване след нараняване на тъканта и като средства за ремоделиране на тъканите, които премахват наранената тъкан и активират замяната й със здрава.

Освен за спомагане на зарастването на рани, медните пептиди се използват усилено в козметиката, основно в продукти против стареене и за растеж на коса.  Те увеличават производството на колаген и по този начин спомагат за поддържането на добрия и стегнат вид на кожата. Тези пептиди възстановяват еластичните влакна и междинното вещество, което поддържа здравината на кожата, правейки я по-гладка и млада. Те имат също така силен противовъзпалителен ефект и подпомагат действието на антиоксидантите.

Тъй като медните пептиди възстановяват киселинната защита на кожата, която лесно се нарушава от солена и хлорирана вода, те са много полезни след къпане в море или басейн.

Медните пептиди и връзката им с растежа на косата

Действието  на медните пептиди върху растежа на коса е открито когато учени от Центъра за лечение на рани на Университета в Сан Франциско използвали медни пептиди върху раните на няколко пациенти. Освен че раните заздравяли с около 30% по-бързо,  се забелязало и значително стимулиране на фоликулните клетки. Един трипептид комплекс дори довел до израстване на косми в зоната на раната.

Откритието  накарало учените да изпробват същия меден трипептид комплекс на пациентка, която от дълги години страда от 90% алопеция (косопад). След 6 месеца приложение тя възстановила почти цялата си коса. Д-р Лорен Пикарт, водещ експерт в технологиите с медни пептиди, сравнил действието на пептидите с инжекция протеин.

Следващите тестове били проведени при пациенти на химиотерапия и с присадена коса и отново показали успеха на медните пептиди при стимулирането и заздравяването на космените фоликули.

Проучвания, проведени в университети и изследователски институти, показват, че медните пептиди подобряват успеха при присаждане на коса, увеличават размера на луковиците на косъма, стимулират растежа на косъма и намаляват косопада. Те се борят с дегеративните проблеми на косата (и на кожата) и по този начин стимулират и заздравяват фоликулите на косъма. Действието им дори се сравнява с това на миноксидил, който е известен като най-ефективната съставка, предизвикваща растеж на косата.

Остави коменатар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>