Категория: Грижа за кожата

Глауцин

Глауцин представлява алкалоид от растението Glaucium flavum (жълт мак). Той стимулира липолизата (разграждането на мастната тъкан) и потиска образуването на нови адипоцити (клетките, изграждащи мастната тъкан) чрез регулиране на притока на калций. Глауцинът  подпомага реконструкцията на поддържащата тъкан на кожата и помага на тялото да изхвърли метаболитните отпадъци от тъканите. Със своите стягащи и оформящи структурата свойства глауцинът е много подходящ за продукти против целулит, стягащи и оформящи продукти.

Различни изследвания показват ефективността на глауцин. В направено ин витро изследване се забелязва, че молекулата забавя съзряването на адипоцитите (клетките, изграждащи мастната тъкан) от 62% до 93% и намалява задържането на липиди от 36% до 86%, в зависимост от дозата.

Ефективността на глауцин спрямо намаляването на съществуващите мазнини е наблюдавана с микроскоп като размерът на липидните мехурчета е намалял видимо. Това, което се случва е, че мастната тъкан се замества от тъкан, притежаваща фибробластни характеристики.

При други тестове, при които  25 жени нанасяли емулсия с глауцин два пъти дневно в рамките на 56 дни се е изследвал ефектът на глауцин върху т.нар. двойна брадичка. Резултатите показали, че при 88% от жените дебелината на мастната тъкан в зоната на двойната брадичка намаляла измеримо, а размерът на двойната брадичка намалял с от един до два милиметра.

Т.е. продуките с глауцин са подходящи за изглаждане и стягане на кожата и оформяне на контурите на лицето и шията.

Причини за появата на акне

Young beauty

Повечето изследвания по темата показват, че акне се появява само при хора, при които структурата на порите не позволява лесното изхвърляне на себума на повърхността. Мазната кожа не във всички случаи предизвиква акне, докато не се запушат порите. Тенденцията за запушване на фоликулярния канал няма нищо общо с режима на хранене, стреса или хигиената. Структурата на порите е нещо, с което се раждаме. Някои хора имат пори, които позволяват безпрепятстваното изхвърляне на себума и тези хора нямат акне по време на пубертета. От друга страна, хората с мазна кожа и тенденция порите им да задържат себум са предразположени към поява на акне. Тоест, само ако структурата на порите е предразположена към запушване може да се образува акне. Също така ако порите имат склонност да се запушват, но мастните жлези произвеждат много малко себум, по-вероятно е да не се появи акне. Мастните жлези се намират точно под повърхността на кожата. Обикновено в пубертета, повишените нива на андрогените (мъжки хормони) предизвикват производството на по-големи количества себум. Когато излишния себум се съчетае с мъртвите кожни клетки, се образува пъпка, която запушва порите. Леката форма на акне се изразява в появата на бели и черни точки. Умерените и тежки видове на акне са придружени от възпаления и се появяват след като запушеният фоликулярен канал е засегнат от бактерията Propionibacterium acnes. Възпалените пъпки в близост до повърхността се наричат папули, а намиращите се по-дълбоко се наричат пустули (гнойни пъпки).

Защо акнето изчезва с възрастта при някои хора?
През пубертета тялото произвежда големи количества хормони  и при двата пола и също така започва да произвежда по-големи количества себум. Това рязко увеличава появата на запушени пори, а в резултат на това и на акне. С възрастта, при прехода от тинейджърска към зряла възраст, порите не трябва да пренасят толкова големи количества себум към повърхността на кожата и следователно тяхната склонност да се запушват намалява.

А тогава как се появява акнето при възрастните?
Проучванията показват, че приблизително 20% от възрастните страдат от някои форми на акне. Основният фактор за поява на акне при възрастните е същият като при тийнейджърите – заупушване на порите. Това е резултат от структурата на порите, която имаме и която не позволява лесното излизане на себума на повърхността на кожата.

Някои хора имат акне през тийнейджърските си години и продължават да страдат от него и в зряла възраст. Но някои възрастни хора имат акне дори и ако са нямали такова през тийнейджърските си години. Това се дължи на повишено производство на себум или на физическа промяна на структурата на порите.

Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина е една от най-сензационните съставки в днешно време и се превръща в основна стъпка към съвършената кожа. Основното действие на азелаиновата киселина се свързва с третирането на акне. Тази съставка потиска производството на себум, премахва пъпките и стяга разширените пори.  Азелаинова киселина действа антимикробно и нормализира процесите на кератинизация, което възпрепятства образуването на комедони и възпаления. Притежава противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Азелаиновата киселина също така потиска алфа-редуктазата – ензимът, който се свързва със синтеза на дихидротестостерон, чийто високи нива водят до появата на акне. При проведени клинични проучвания, 1% концентрация на азелаинова киселина е потиснала дейността на алфа-редуктаза от 36% до 46%.

Освен това азелаиновата киселина намалява поствъзпалителната пигментация. Тя е много подходяща и за хора с тъмни петна по кожата, тъй като има и избелващо действие. В допълнение има и деликатно пилингово действие. Всичко това помага за възвръщането на здравословния и красив вид на кожата.

Освен всички полезни свойства, азелаиновата киселина е предпочитана съставка и защото може да предизвика странични ефекти като дразнене или алергична реакция само в изключително редки случаи.